Platou românesc


Gata în
120 min
Nivel de dificultate

Categorie
  • Aperitiv

Ingrediente

Ingrediente pentru
 
Porții

Colac
  • 1 kg
    Faină de la Hanul Boieresc
  • 30 g
    Drojdie
  • 15 g
    Sare fină
  • 250 ml
    Apă
  • 100 ml
    Lapte de la Hanul Boieresc
  • 100 g
    Unt

Friptură de porc
  • 1 borcan
    Tocană de legume de la Hanul Boieresc
  • 1
    Cotlet de porc 500g de la Hanul Boieresc
  • după gust
    Sare și piper
  • 3 -4
    Căței de usturoi

Pui la cuptor
  • 1
    Pui de Grill de la Hanul Boieresc
  • 2
    portocale
  • 5
    Crenguțe de Cimbrișor
  • 10 g
    Boia afumată de la Hanul Boieresc
  • 10 g
    Zahăr brun

Legume la cuptor
  • 2
    Morcovi
  • 2
    Morcovi galbeni
  • 1
    Sfeclă roșie
  • 2
    Cartofi roșii
  • 1
    Portocală stoarsă
  • 2 crenguțe
    Cimbrișor

Salată verde cu sparanghel
  • 2 buc
    Salată verde
  • 1 legatură
    Sparanghel
  • 1 borcan
    Castraveți murați
  • 1 lingură
    Muștar extra de la Hanul Boieresc
  • 50 ml
    Ulei de măsline
  • 1
    Lămâie
  • 1
    nucă de unt
  • 1
    Portocală stoarsă
  • 3 crenguțe
    Oregano proaspăt

Mod de preparare

  1. accessibility.recipes.cookingstep

    Colac

    Pasul 1

    Untul și sarea se amestecă cu făina până ce se obține o textură umedă și ușor nisipoasă. Apa calduță, nu mai caldă de 30 de grade C se amestecă cu drojdie. Apa și laptele se toarnă peste făină și se amestecă pâna la omogenizare, după care se frământă preț de 3-4 minute și se transformă într-o bilă. Se lasă la dospit într-un bol acoperit cu o cârpă uscată sau cu folie alimentară.

    Pasul 2

    După dospire se împarte în 3 bile mai micuțe, cât se poate de egale; fiecare bucată de aluat se întinde șnur folosind palmele într-o mișcare înainte-înapoi. Când avem 3 șnururi vom începe să împletim pâinea folosind tehnica spicului de grâu sau împletitului de coadă. Odată împletit, rulăm aluatul într-o spirală. Îl ungem cu un ou și îl lăsăm la dospit încă 40 de minute.

    Pasul 3

    Îl vom introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade C, pentru 40 de minute.

  2. accessibility.recipes.cookingstep

    Friptură porc

    Pasul 1

    Cotletul de porc se va fasona (vom îndepărta tendonul longitudinal) și vom crea 3-4 buzunare cu ajutorul unui cuțit ascuțit, pentru a putea “ascunde” cațeii de usturoi.

    Pasul 2

    Vom tapeta o tăviță cu hârtie de copt și vom întinde un strat fin de tocană de legume peste care vom pune cotletul de porc în prealabil dat cu sare și piper. Imediat după asta vom crea o crustă de tocană pe toată suprafața cărnii.

    Pasul 3

    Îl vom introduce la cuptor la 120 de grade, timp de 4 ore.

  3. accessibility.recipes.cookingstep

    Pui la cuptor

    Pasul 1

    Puiul se presară cu sare din belșug și se lasă să transpire preț de 30 de minute, după care vom șterge excesul de sare cu un prosop de bucătărie umed.

    Pasul 2

    Vom tăia portocalele în jumătăți și vom stoarce puțin peste pui. Cu jumătățile de portcolală vom umple cavitatea toracică a puiului împreună cu crenguțele de cimbrișor.

    Pasul 3

    Vom amesteca boiaua împreună cu zahărul și îl vom presăra pe întreaga suprafață a puiului.

  4. accessibility.recipes.cookingstep

    Legume la cuptor

    Pasul 1

    Vom tăia legumele în segmente cât se poate de uniforme și le vom asezona cu puțina sare și piper, însă și cu zeamă de portocale și cimbrișor

    Pasul 2

    Vom așeza toate legumele într-o tavă sub forma unui pat uniform peste care vom așeza și puiul de mai devreme.

    Pasul 3

    Vom preîncălzi cuptorul la 190 de grade și vom ține puiul în prima fază acoperit cu folie de aluminiu pentru a proteja pielea să nu se gătească prea devreme, iar după 30 de minute vom da folia jos și îl vom mai găti încă 20 de minute.

  5. accessibility.recipes.cookingstep

    Salată verde cu sparanghel

    Pasul 1

    Salata verde se spală și se rupe frunză cu frunză. Se usucă tapetând-o cu hârtie de bucătărie.

    Pasul 2

    Pentru sparanghel vom pune o oală cu apă și sare pe foc. Vom aștepta să dea în clocot și vom fierbe sparanghelul fix 1 minut. Foarte important este sa îl scoatem în apă rece cu gheață pentru a-i păstra culoarea de verde crud. Imediat apoi vom lua o tigaie în care vom pune nucă de unt și frunzele de oregano. Vom sota sparanghelul până la o rumenire ușoară și vom stinge cu zeamă de la un sfert de lămâie, asezonând cu sare și piper.

    Pasul 3

    Pentru dressing vom amesteca muștarul cu ulei de măsline și zeamă de lămâie, utilizând un tel, dar și cubulețe de castraveți murați.