Friptură în crustă de aluat, cu legume coapte și sos aromat


Gata în
120 min
Nivel de dificultate

Categorie
  • Fel principal

Ingrediente

Ingrediente pentru
 
Porții

1 Kg
Spată de porc Hanul Boieresc
1 Kg
Carne tocată de porc Hanul Boieresc
1 Borcan
Bulion de tomate Hanul Boieresc
7 buc.
Ouă Hanul Boieresc
100 g
Făină albă Hanul Boieresc
200 ml
Lapte Hanul Boieresc
50 g
Zahăr
200 g
Pesmet
50 g
Unt
400 g
Morcovi
100 g
Ceapă galbenă
1 Pachet
Mix legume supa Hanul Boieresc
500 g
Mere
1 Kg
Cartofi roșii de fiert
1 buc.
Lămâie
1 Borcan
Castraveți murați
3 leg.
Pătrunjel
50 g
Ulei de măsline sau floarea-soarelui (după preferințe)
1 buc.
Aluat de foietaj
Boia afumată (după gust)
Ienibahar pudră (după gust)
Boabe de ienibahar (după gust)
Sare (după gust)
Piper (după gust)
Cimbru (după gust)

Mod de preparare

1
Se împarte spata de porc în 4 bucăți egale, iar una dintre ele se păstrează pentru supă. Celelalte 3 bucăți se taie în cubulețe, se dau prin făină și se adaugă puțină sare.
2
Într-o tigaie încălzită cu puțin ulei de măsline sau de floarea soarelui, după preferințe, se adăugă carnea și se lăsă la rumenit.
3
Cu cealaltă bucată de spată se începe prepararea supei. Într-o oală cu apă, se adaugă morcovii, ceapa, păstârnacul, un măr, o lămâie, 4-5 boabe de ienibahar, o legătură de pătrunjel, sare după gust și bucățile de spată. Pentru aciditate, se poate adăuga zeama de la un borcan de castraveți murați. Se lasă la fiert la foc mic timp de aproximativ o oră.
4
Supa obținută se adaugă într-un blender împreună cu 300 ml bulion, 100 g sare, piper și zahăr. Se obține un sos cremos.  Când acesta este gata, se continuă prepararea fripturii.
5
Se amestecă într-un bol carnea tocată de porc cu boia afumată, ienibahar pudră, 3 linguri de bulion, 200 g de pesmet, 2 ouă bătute bine, o ceapă mare călită tăiată cubulețe și 2 legături de pătrunjel tocate mărunt. La final, se condimentează cu sare și piper.
6
Se pun la fiert 4 ouă timp de 10 minute. Se scot în apă cu gheață și se curăță de coajă.
7
Apoi, se întinde pe masă aluatul de foietaj. În mijlocul lui se așază un strat gros din mixul preparat de carne tocată. Se pun cele 4 ouă fierte, se acoperă cu un alt strat de carne toccata, iar pe laterale se așază castraveții murați. La final, se adaugă și bucățile de spată de porc gătite la tigaie.
8
Aluatul de foietaj se închide și se strange bine folosind folie alimentară.
9
Se bate un gălbenuș de ou și se amestecă cu foarte puțin lapte. Compoziția se folosește pentru a unge aluatul pe exterior. Din foietajul de aluat rămas, se pot face diverse forme decorative festive.
10
Se introduce totul în cuptorul preîncălzit la 180 grade și se lasă la copt timp de 40-45 minute.
11
În acest timp, se pregătește garnitura. Se taie morcovii, cartofii, păstârnacul, pătrunjelul și merele, iar apoi se amestecă și se ung cu ulei de floarea soarelui. Se condimentează cu sare, boia, piper, cimbru și se pun la cuptor timp de 30-40 minute.
12

Într-o farfurie se pune friptura în crustă de aluat, legumele și sosul deasupra. Se servește cald. 


Poftă mare de sărbătoare!