
Cozonac pufos
Mod de preparare
60 minGata în
360 minNivel de dificultate
Categorie
- Desert
Aroma de neconfundat a sărbătorilor pascale.
Ingrediente pentru
Porții
Pentru aluat:
- 1 kgfăină
- 4ouă
- 1 cubdrojdie
- 400 gzahăr
- 500 mllapte
- Esență de rom
- Miez de nucă
- Coajă de lămâie
- Sare
- Ulei de floarea soarelui
Pentru umplutură:
- 200 gnucă pisată
- 4albușuri
- 300 gzahăr
- 50 gcacao
- Esență de rom
Pentru crème patissiere:
- 300 mllapte
- Zahăr
- 4gălbenușuri
- 1 lingurăfăină
- 150 gunt
- 50 mlsmântână lichidă
- Zahăr vanilat
- Esență de vanilie
Ingrediente
Ingrediente pentru
Porții
Pentru aluat:
- 1 kgfăină
- 4ouă
- 1 cubdrojdie
- 400 gzahăr
- 500 mllapte
- Esență de rom
- Miez de nucă
- Coajă de lămâie
- Sare
- Ulei de floarea soarelui
Pentru umplutură:
- 200 gnucă pisată
- 4albușuri
- 300 gzahăr
- 50 gcacao
- Esență de rom
Pentru crème patissiere:
- 300 mllapte
- Zahăr
- 4gălbenușuri
- 1 lingurăfăină
- 150 gunt
- 50 mlsmântână lichidă
- Zahăr vanilat
- Esență de vanilie
Mod de preparare
- accessibility.recipes.cookingstep
Aluat
Cernem 1 kg de făină într-un bol. - accessibility.recipes.cookingstepAdăugăm un vârf de sare.
- accessibility.recipes.cookingstepPunem laptele la încălzit cu 2 linguri mari de zahăr.
- accessibility.recipes.cookingstepAdăugăm coaja de la o lămâie.
- accessibility.recipes.cookingstepPunem laptele pe foc și îl lăsăm doar să se încălzească.
- accessibility.recipes.cookingstepAmestecăm cu un tel până se dizolvă zahărul.
- accessibility.recipes.cookingstepÎntr-un vas sfărâmăm un cubuleț de drojdie proaspătă.
- accessibility.recipes.cookingstepTurnăm peste drojdie puțin lapte călduț cu zahăr și amestecăm până se dizolvă drojdia.
- accessibility.recipes.cookingstepAdăugăm puțină sare peste drojdia cu lapte.
- accessibility.recipes.cookingstepSeparăm albușurile de gălbenușuri.
- accessibility.recipes.cookingstepAmestecăm cu un tel gălbenușul cu zahărul până când se topește tot zahărul.
- accessibility.recipes.cookingstepPunem gălbenușurile amestecate cu zahăr peste laptele călduț.
- accessibility.recipes.cookingstepAdăugăm puțină esență de rom.
- accessibility.recipes.cookingstepPeste lapte adăugăm și drojdia.
- accessibility.recipes.cookingstepTurnăm toată compoziția peste făină și încorporam încet.
- accessibility.recipes.cookingstepFrământăm până se omogenizează.
- accessibility.recipes.cookingstepScoatem compoziția din bol și o punem pe un blat.
- accessibility.recipes.cookingstepContinuăm să frământăm adăugând ulei.
- accessibility.recipes.cookingstepPunem aluatul frământat într-un bol, acoperim cu un șervet de bucătărie și lăsăm la dospit timp de 30 min – o oră.
- accessibility.recipes.cookingstep
Crème patissiere
Punem laptele la încălzit cu o lingură mare de zahăr și esență de vanilie. - accessibility.recipes.cookingstepAmestecăm până se dizolvă zahărul.
- accessibility.recipes.cookingstepÎntr-un bol amestecăm gălbenușurile împreună cu o lingură mare de zahăr până se dizolvă zahărul.
- accessibility.recipes.cookingstepAdăugăm o lingură rasă de făină peste gălbenușurile amestecate cu zahăr și amestecăm cu bine.
- accessibility.recipes.cookingstepÎncorporăm laptele calduț, amestecând încontinuu cu un tel.
- accessibility.recipes.cookingstepTurnăm toată compoziția într-o oală, la foc mic, amestecând încontinuu cu un tel, până începe să se îngroașe.
- accessibility.recipes.cookingstepMai adăugăm lapte și amestecam încontinuu.
- accessibility.recipes.cookingstep
Luăm de pe foc, adăugăm untul și amestecăm.
- accessibility.recipes.cookingstepAdăugăm și smântâna lichidă.
- accessibility.recipes.cookingstep
Turnăm într-o forma, acoperim cu folia și ne asigurăm că este bine întinsă și punem la frigider.
- accessibility.recipes.cookingstep
Umplutura
Batem spumă albușurile și apoi amestecăm cu zahărul. - accessibility.recipes.cookingstepPeste albușurile bătute spumă strecurăm cacao.
- accessibility.recipes.cookingstepÎncorporăm încet, amestecând de jos în sus ca să își păstreze volumul.
- accessibility.recipes.cookingstepAdăugăm esența de rom.
- accessibility.recipes.cookingstepAdăugăm nucă pisată și amestecăm încet, de jos în sus.
- accessibility.recipes.cookingstepPunem o oală pe foc cu o lingură de unt.
- accessibility.recipes.cookingstepAdăugăm untul topit și amestecăm.
- accessibility.recipes.cookingstep
Montarea cozonacului
Presărăm făină pe blat. - accessibility.recipes.cookingstepTăiem o bucată din aluat și o întindem cu un sucitor.
- accessibility.recipes.cookingstepÎntindem umplutura până în margini ca să se lege.
- accessibility.recipes.cookingstepRulăm cozonacul și îl punem în forma de cozonac acoperită cu hârtie de pergament umezită.
- accessibility.recipes.cookingstepLăsăm să crească aproximativ 30 minute.
- accessibility.recipes.cookingstepSeparăm un gălbenuș de ou și amestecăm cu puțină apă.
- accessibility.recipes.cookingstepCu o pensulă ungem partea de sus a cozonacului cu gălbenușul de ou.
- accessibility.recipes.cookingstepÎncingem cuptorul la 190 de grade și lăsăm timp de 15 de minute, apoi scădem temperatura la 170 de grade pentru încă 25 de minute.
- accessibility.recipes.cookingstepScoatem cozonacul de la cuptor și lăsăm să se răcească.
- accessibility.recipes.cookingstepScoatem crema patissiere de la frigider și o dăm puțin în blender.
- accessibility.recipes.cookingstepPunem pe farfurie felii de cozonac și ornăm cu cremă.