Cozonac pufos


Mod de preparare
60 min
Gata în
360 min
Nivel de dificultate

Categorie
  • Desert
Aroma de neconfundat a sărbătorilor pascale.
Ingrediente pentru
 
Porții

Pentru aluat:
  • 1 kg
    făină
  • 4
    ouă
  • 1 cub
    drojdie
  • 400 g
    zahăr
  • 500 ml
    lapte
  • Esență de rom
  • Miez de nucă
  • Coajă de lămâie
  • Sare
  • Ulei de floarea soarelui

Pentru umplutură:
  • 200 g
    nucă pisată
  • 4
    albușuri
  • 300 g
    zahăr
  • 50 g
    cacao
  • Esență de rom

Pentru crème patissiere:
  • 300 ml
    lapte
  • Zahăr
  • 4
    gălbenușuri
  • 1 lingură
    făină
  • 150 g
    unt
  • 50 ml
    smântână lichidă
  • Zahăr vanilat
  • Esență de vanilie

Ingrediente

Ingrediente pentru
 
Porții

Pentru aluat:
  • 1 kg
    făină
  • 4
    ouă
  • 1 cub
    drojdie
  • 400 g
    zahăr
  • 500 ml
    lapte
  • Esență de rom
  • Miez de nucă
  • Coajă de lămâie
  • Sare
  • Ulei de floarea soarelui

Pentru umplutură:
  • 200 g
    nucă pisată
  • 4
    albușuri
  • 300 g
    zahăr
  • 50 g
    cacao
  • Esență de rom

Pentru crème patissiere:
  • 300 ml
    lapte
  • Zahăr
  • 4
    gălbenușuri
  • 1 lingură
    făină
  • 150 g
    unt
  • 50 ml
    smântână lichidă
  • Zahăr vanilat
  • Esență de vanilie

Mod de preparare

  1. accessibility.recipes.cookingstep

    Aluat

    Cernem 1 kg de făină într-un bol.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Adăugăm un vârf de sare.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Punem laptele la încălzit cu 2 linguri mari de zahăr.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Adăugăm coaja de la o lămâie.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Punem laptele pe foc și îl lăsăm doar să se încălzească.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Amestecăm cu un tel până se dizolvă zahărul.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Într-un vas sfărâmăm un cubuleț de drojdie proaspătă.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Turnăm peste drojdie puțin lapte călduț cu zahăr și amestecăm până se dizolvă drojdia.
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Adăugăm puțină sare peste drojdia cu lapte.
  10. accessibility.recipes.cookingstep
    Separăm albușurile de gălbenușuri.
  11. accessibility.recipes.cookingstep
    Amestecăm cu un tel gălbenușul cu zahărul până când se topește tot zahărul.
  12. accessibility.recipes.cookingstep
    Punem gălbenușurile amestecate cu zahăr peste laptele călduț.
  13. accessibility.recipes.cookingstep
    Adăugăm puțină esență de rom.
  14. accessibility.recipes.cookingstep
    Peste lapte adăugăm și drojdia.
  15. accessibility.recipes.cookingstep
    Turnăm toată compoziția peste făină și încorporam încet.
  16. accessibility.recipes.cookingstep
    Frământăm până se omogenizează.
  17. accessibility.recipes.cookingstep
    Scoatem compoziția din bol și o punem pe un blat.
  18. accessibility.recipes.cookingstep
    Continuăm să frământăm adăugând ulei.
  19. accessibility.recipes.cookingstep
    Punem aluatul frământat într-un bol, acoperim cu un șervet de bucătărie și lăsăm la dospit timp de 30 min – o oră.
  20. accessibility.recipes.cookingstep

    Crème patissiere

    Punem laptele la încălzit cu o lingură mare de zahăr și esență de vanilie.
  21. accessibility.recipes.cookingstep
    Amestecăm până se dizolvă zahărul.
  22. accessibility.recipes.cookingstep
    Într-un bol amestecăm gălbenușurile împreună cu o lingură mare de zahăr până se dizolvă zahărul.
  23. accessibility.recipes.cookingstep
    Adăugăm o lingură rasă de făină peste gălbenușurile amestecate cu zahăr și amestecăm cu bine.
  24. accessibility.recipes.cookingstep
    Încorporăm laptele calduț, amestecând încontinuu cu un tel.
  25. accessibility.recipes.cookingstep
    Turnăm toată compoziția într-o oală, la foc mic, amestecând încontinuu cu un tel, până începe să se îngroașe.
  26. accessibility.recipes.cookingstep
    Mai adăugăm lapte și amestecam încontinuu.
  27. accessibility.recipes.cookingstep

    Luăm de pe foc, adăugăm untul și amestecăm.


  28. accessibility.recipes.cookingstep
    Adăugăm și smântâna lichidă.
  29. accessibility.recipes.cookingstep

    Turnăm într-o forma, acoperim cu folia și ne asigurăm că este bine întinsă și punem la frigider.


  30. accessibility.recipes.cookingstep

    Umplutura

    Batem spumă albușurile și apoi amestecăm cu zahărul.
  31. accessibility.recipes.cookingstep
    Peste albușurile bătute spumă strecurăm cacao.
  32. accessibility.recipes.cookingstep
    Încorporăm încet, amestecând de jos în sus ca să își păstreze volumul.
  33. accessibility.recipes.cookingstep
    Adăugăm esența de rom.
  34. accessibility.recipes.cookingstep
    Adăugăm nucă pisată și amestecăm încet, de jos în sus.
  35. accessibility.recipes.cookingstep
    Punem o oală pe foc cu o lingură de unt.
  36. accessibility.recipes.cookingstep
    Adăugăm untul topit și amestecăm.
  37. accessibility.recipes.cookingstep

    Montarea cozonacului

    Presărăm făină pe blat.
  38. accessibility.recipes.cookingstep
    Tăiem o bucată din aluat și o întindem cu un sucitor.
  39. accessibility.recipes.cookingstep
    Întindem umplutura până în margini ca să se lege.
  40. accessibility.recipes.cookingstep
    Rulăm cozonacul și îl punem în forma de cozonac acoperită cu hârtie de pergament umezită.
  41. accessibility.recipes.cookingstep
    Lăsăm să crească aproximativ 30 minute.
  42. accessibility.recipes.cookingstep
    Separăm un gălbenuș de ou și amestecăm cu puțină apă.
  43. accessibility.recipes.cookingstep
    Cu o pensulă ungem partea de sus a cozonacului cu gălbenușul de ou.
  44. accessibility.recipes.cookingstep
    Încingem cuptorul la 190 de grade și lăsăm timp de 15 de minute, apoi scădem temperatura la 170 de grade pentru încă 25 de minute.
  45. accessibility.recipes.cookingstep
    Scoatem cozonacul de la cuptor și lăsăm să se răcească.
  46. accessibility.recipes.cookingstep
    Scoatem crema patissiere de la frigider și o dăm puțin în blender.
  47. accessibility.recipes.cookingstep
    Punem pe farfurie felii de cozonac și ornăm cu cremă.