Budincă de orez cu alune


Gata în
30 min
Nivel de dificultate

Categorie
  • Desert

Ingrediente

Ingrediente pentru
 
Porții

1 l
lapte
200 g
orez cu bob rotund
200 g
unt
250 g
zahăr
2
ouă
200 ml
smântână lichidă
100 g
alune de pădure crude
1 plic
zahăr vanilinat
înghețată de vanilie

Mod de preparare

1
Spălăm orezul în 2-3 ape. Alegem un orez cu bob rotund ca să fie mai cremos
2
Fiebem la foc mic orezul cu laptele și cu 100 g de zahăr
3
Amestecăm ca să nu se prindă de fundul oalei
4
Peste orezul care fierbe adăugăm un pliculeț de zahăr vanilat
5
Într-o tigaie punem alunele la prăjit și adăugăm 1-2 linguri zahăr și amestecăm până se caramelizează
6
Scoatem alunele cu zahărul ars pe hârtie de pergament si lăsăm să se răcească. Zaharul se va întări
7
Într-o crăticioară adăugăm 150g de zahăr ca să pregătim caramelul
8
Peste zahărul topit adăugăm smântână lichidă și lăsăm să fiarbă, apoi adăugăm și untul
9
Luăm crăticioara cu caramel de pe foc, amestecăm cu blenderul de mână și lăsăm apoi să se odihnească
10
Sfărămăm alunele caramelizate cu făcălețul, apoi le punem în blender până și le facem pudră
11
Peste orez adăugăm un ou și amestecăm foarte bine
12
Turnăm orezul în forme de brioșe
13
Punem orezul la cuptor și lăsăm 15 minute până prinde o crustă subțire
14
Pregătim farfurile de montat, scoatem orezul din forme pe farfurie, presărăm deasupra praf de alune
15
Adăugăm o lingură de înghețată lângă orez, adăugăm deasupra caramel și decorăm cu o frunză de mentă