Budincă de orez cu alune


Gata în
30 min
Nivel de dificultate

Categorie
  • Desert

Ingrediente

Ingrediente pentru
 
Porții

  • 1 l
    lapte
  • 200 g
    orez cu bob rotund
  • 200 g
    unt
  • 250 g
    zahăr
  • 2
    ouă
  • 200 ml
    smântână lichidă
  • 100 g
    alune de pădure crude
  • 1 plic
    zahăr vanilinat
  • înghețată de vanilie

Mod de preparare

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Spălăm orezul în 2-3 ape. Alegem un orez cu bob rotund ca să fie mai cremos
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Fiebem la foc mic orezul cu laptele și cu 100 g de zahăr
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Amestecăm ca să nu se prindă de fundul oalei
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Peste orezul care fierbe adăugăm un pliculeț de zahăr vanilat
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Într-o tigaie punem alunele la prăjit și adăugăm 1-2 linguri zahăr și amestecăm până se caramelizează
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Scoatem alunele cu zahărul ars pe hârtie de pergament si lăsăm să se răcească. Zaharul se va întări
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Într-o crăticioară adăugăm 150g de zahăr ca să pregătim caramelul
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Peste zahărul topit adăugăm smântână lichidă și lăsăm să fiarbă, apoi adăugăm și untul
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Luăm crăticioara cu caramel de pe foc, amestecăm cu blenderul de mână și lăsăm apoi să se odihnească
  10. accessibility.recipes.cookingstep
    Sfărămăm alunele caramelizate cu făcălețul, apoi le punem în blender până și le facem pudră
  11. accessibility.recipes.cookingstep
    Peste orez adăugăm un ou și amestecăm foarte bine
  12. accessibility.recipes.cookingstep
    Turnăm orezul în forme de brioșe
  13. accessibility.recipes.cookingstep
    Punem orezul la cuptor și lăsăm 15 minute până prinde o crustă subțire
  14. accessibility.recipes.cookingstep
    Pregătim farfurile de montat, scoatem orezul din forme pe farfurie, presărăm deasupra praf de alune
  15. accessibility.recipes.cookingstep
    Adăugăm o lingură de înghețată lângă orez, adăugăm deasupra caramel și decorăm cu o frunză de mentă