Tartă cu ciocolată


Gata în
60 min
Nivel de dificultate

Categorie
  • Desert
Un desert cu gust intens de ciocolată, preferat atât de copii cât și de cei mari.
Ingrediente pentru
 
Porții

  • 200 g
    făină
  • 100 g
    unt
  • 1
    ou
  • 70 g
    zahăr pudră
  • 1 vârf de cuțit
    sare
  • 300 g
    ciocolată neagră, min. 60%
  • 300 g
    zahăr tos
  • 7
    ouă
  • 100 g
    făină
  • 250 g
    unt
  • Inghețată de vanilie
  • 20 buc
    Alune de pădure, o mănă
  • Frunze de mentă pentru décor
  • Orez/ linte/ fasole/ naut pentru greutate

Ingrediente

Ingrediente pentru
 
Porții

  • 200 g
    făină
  • 100 g
    unt
  • 1
    ou
  • 70 g
    zahăr pudră
  • 1 vârf de cuțit
    sare
  • 300 g
    ciocolată neagră, min. 60%
  • 300 g
    zahăr tos
  • 7
    ouă
  • 100 g
    făină
  • 250 g
    unt
  • Inghețată de vanilie
  • 20 buc
    Alune de pădure, o mănă
  • Frunze de mentă pentru décor
  • Orez/ linte/ fasole/ naut pentru greutate

Mod de preparare

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Încingem cuptorul la 180 grade
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Preparăm întâi aluatul pentru blat. Folosim unt rece (100 g), de la frigider, zahăr pudră (70 g), un vârf de cuțit de sare, pe care le amestecăm. Adăugăm făina (200 g), apoi un ou, să lege aluatul. Frământăm cât să încorporăm făina, apoi învelim aluatul în folie de plastic și îl lăsăm la rece, să se odihnească, aprox. 15 – 20 de minute.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Folosim o tavă rotundă de tartă sau de tort, pe care o ungem cu puțin unt.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Dacă folosim alune de pădure în coajă, le spargem și apoi le frecăm în palme ca să îndepărtăm cojițele. Le rumenim într-o tigaie încinsă, fără grăsime adăugată.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Scoatem aluatul din frigider și îl întindem în tavă, cu mâna. Încercăm să îl modelăm cât mai uniform, și înălțăm aluatul și pe marginea tăvii, să aibă loc crema. Cu cât marginea va fi mai înaltă, cu atât vom avea loc de mai multă cremă.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Ca aluatul să nu crească la cuptor iar blatul să rămână uniform, punem în tavă peste aluat hârtie pergament și deasupra punem un strat generos de orez, linte, năut, sau fasole, ce avem la îndemână. Important este să avem greutate peste aluat, care să nu-i permită acestuia să crească.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Punem tava la cuptor cam 10 minute la 180 grade.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Între timp pregătim crema și începem să topim ciocolata. De obicei, ciocolata se topește la bain-marie sau la foc foarte mic, amestecând continuu, să nu se ardă, până se topește toată cioclolata.
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Adăugăm untul (250 g), și dacă la aluat am folosit unt rece, de această dată folosim unt cât mai moale. Amestecăm până se omogenizează.
  10. accessibility.recipes.cookingstep
    Spargem 7 ouă într-un bol și le batem cu telul. Adăugăm zahărul tos treptat (300 g) și amestecăm bine, până se topește zahărul. Adăugăm, tot treptat, făina (100 g), amestecând până se încorporează.
  11. accessibility.recipes.cookingstep
    Când s-a topit ciocolata, o turnăm treptat peste ouă
  12. accessibility.recipes.cookingstep
    Așezăm alunele pe toată suprafața blatului, apoi turnăm crema în tavă și o distribuim în mod egal, cu grijă să nu deplasăm alunele.
  13. accessibility.recipes.cookingstep
    Lăsăm tava la cuptor 15 min. la 180 grade, de preferință în poziția de ventilație. Când scoatem tarta din cuptor, ciocolata trebuie să se simtă încă moale. Lăsăm puțin tarta să se odihnească.
  14. accessibility.recipes.cookingstep
    Scoatem tarta din tavă, apoi o tăiem felii.
  15. accessibility.recipes.cookingstep
    Servim cu înghețată de vanilie, zahăr pudră și frunze de mentă tocate mărunt.