
Tartă cu ciocolată
Gata în
60 minNivel de dificultate
Categorie
- Desert
Un desert cu gust intens de ciocolată, preferat atât de copii cât și de cei mari.
Ingrediente pentru
Porții
- 200 gfăină
- 100 gunt
- 1ou
- 70 gzahăr pudră
- 1 vârf de cuțitsare
- 300 gciocolată neagră, min. 60%
- 300 gzahăr tos
- 7ouă
- 100 gfăină
- 250 gunt
- Inghețată de vanilie
- 20 bucAlune de pădure, o mănă
- Frunze de mentă pentru décor
- Orez/ linte/ fasole/ naut pentru greutate
Ingrediente
Ingrediente pentru
Porții
- 200 gfăină
- 100 gunt
- 1ou
- 70 gzahăr pudră
- 1 vârf de cuțitsare
- 300 gciocolată neagră, min. 60%
- 300 gzahăr tos
- 7ouă
- 100 gfăină
- 250 gunt
- Inghețată de vanilie
- 20 bucAlune de pădure, o mănă
- Frunze de mentă pentru décor
- Orez/ linte/ fasole/ naut pentru greutate
Mod de preparare
- accessibility.recipes.cookingstepÎncingem cuptorul la 180 grade
- accessibility.recipes.cookingstepPreparăm întâi aluatul pentru blat. Folosim unt rece (100 g), de la frigider, zahăr pudră (70 g), un vârf de cuțit de sare, pe care le amestecăm. Adăugăm făina (200 g), apoi un ou, să lege aluatul. Frământăm cât să încorporăm făina, apoi învelim aluatul în folie de plastic și îl lăsăm la rece, să se odihnească, aprox. 15 – 20 de minute.
- accessibility.recipes.cookingstepFolosim o tavă rotundă de tartă sau de tort, pe care o ungem cu puțin unt.
- accessibility.recipes.cookingstepDacă folosim alune de pădure în coajă, le spargem și apoi le frecăm în palme ca să îndepărtăm cojițele. Le rumenim într-o tigaie încinsă, fără grăsime adăugată.
- accessibility.recipes.cookingstepScoatem aluatul din frigider și îl întindem în tavă, cu mâna. Încercăm să îl modelăm cât mai uniform, și înălțăm aluatul și pe marginea tăvii, să aibă loc crema. Cu cât marginea va fi mai înaltă, cu atât vom avea loc de mai multă cremă.
- accessibility.recipes.cookingstepCa aluatul să nu crească la cuptor iar blatul să rămână uniform, punem în tavă peste aluat hârtie pergament și deasupra punem un strat generos de orez, linte, năut, sau fasole, ce avem la îndemână. Important este să avem greutate peste aluat, care să nu-i permită acestuia să crească.
- accessibility.recipes.cookingstepPunem tava la cuptor cam 10 minute la 180 grade.
- accessibility.recipes.cookingstepÎntre timp pregătim crema și începem să topim ciocolata. De obicei, ciocolata se topește la bain-marie sau la foc foarte mic, amestecând continuu, să nu se ardă, până se topește toată cioclolata.
- accessibility.recipes.cookingstepAdăugăm untul (250 g), și dacă la aluat am folosit unt rece, de această dată folosim unt cât mai moale. Amestecăm până se omogenizează.
- accessibility.recipes.cookingstepSpargem 7 ouă într-un bol și le batem cu telul. Adăugăm zahărul tos treptat (300 g) și amestecăm bine, până se topește zahărul. Adăugăm, tot treptat, făina (100 g), amestecând până se încorporează.
- accessibility.recipes.cookingstepCând s-a topit ciocolata, o turnăm treptat peste ouă
- accessibility.recipes.cookingstepAșezăm alunele pe toată suprafața blatului, apoi turnăm crema în tavă și o distribuim în mod egal, cu grijă să nu deplasăm alunele.
- accessibility.recipes.cookingstepLăsăm tava la cuptor 15 min. la 180 grade, de preferință în poziția de ventilație. Când scoatem tarta din cuptor, ciocolata trebuie să se simtă încă moale. Lăsăm puțin tarta să se odihnească.
- accessibility.recipes.cookingstepScoatem tarta din tavă, apoi o tăiem felii.
- accessibility.recipes.cookingstepServim cu înghețată de vanilie, zahăr pudră și frunze de mentă tocate mărunt.