Curcan la cuptor de sărbători


Mod de preparare
30 min
Gata în
180 min
Nivel de dificultate

Categorie
  • Fel principal

Ingrediente

Ingrediente pentru
 
Porții

1
curcan
200 g
cușcuș
200 g
unt
ierburi uscate
1 pungă
smochine confiate
2 pachete
bacon
nucă
miere
salvie
6 căței
usturoi
2
morcovi
2
mere
ulei de măsline
curcuma

Mod de preparare

1
Într-un castron punem cuscusul și putin ulei de măsline și frecam până fiecare bob este atins de uleiul de măsline
2
Punem puțina apă rece peste cuscus cât să treaca un deget peste, adaugăm puțină sare și lăsăm la hidratat
3
Tocăm smochinele
4
Tăiem bucățele mici merele cu tot cu coajă
5
Tăiem bucăți baconul
6
Tocăm 5 căței de usturoi
7
Tocăm pătrunjel
8
Tocăm 6-7 frunze de salvie
9
În castronul cu cuscus adaugăm baconul, merele, smochinele, pătrunjelul tocat, cățeii de usturoi, salvia tocată și puțină miere
10
Condimentam cu sare, ierburi uscate și ulei de măsline
11
Amestecăm bine umplutura cu cuscus
12
Umplem curcanul cu umplutura și închidem cu bețe de frigărui
13
Punem bucăți de morcov în tavă pe lângă curcan ca să-l fixăm
14
Ungem cu unt curcanul, punem sare și ierburi aromate
15
Îl băgăm la cuptor pentru 2 ore și jumătate - 3
16
Curățăm o ceapă și-o tăiem pe jumătate
17
Călim ceapa în uleiul încins
18
Curățăm 6-8 morcovi și-i tăiem în jumătăți
19
Într-o tigaie, călim morcovii
20

După ce se rumenesc un pic, adăugăm curcuma, 2-3 foi de dafin și un praf de condimente arăbești


21
Adăugăm usturoiul și imediat apa, sare și piper
22
Adăugam și 2-3 felii de unt
23
Amestecăm bine, punem capacul și lăsăm la foc mic (mai mic de jumătate din intensitate) timp de 30 de min
24
Treptat, puțin câte puțin adăugam apa și vin alb în tava cu curcanul
25
Scoatem umplura pe porții și o punem pe farfurie împreună cu bucăți de carne din curcan și sos din legume și din tava