Curcan la cuptor de sărbători


Mod de preparare
30 min
Gata în
180 min
Nivel de dificultate

Categorie
  • Fel principal

Ingrediente

Ingrediente pentru
 
Porții

  • 1
    curcan
  • 200 g
    cușcuș
  • 200 g
    unt
  • ierburi uscate
  • 1 pungă
    smochine confiate
  • 2 pachete
    bacon
  • nucă
  • miere
  • salvie
  • 6 căței
    usturoi
  • 2
    morcovi
  • 2
    mere
  • ulei de măsline
  • curcuma

Mod de preparare

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Într-un castron punem cuscusul și putin ulei de măsline și frecam până fiecare bob este atins de uleiul de măsline
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Punem puțina apă rece peste cuscus cât să treaca un deget peste, adaugăm puțină sare și lăsăm la hidratat
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Tocăm smochinele
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Tăiem bucățele mici merele cu tot cu coajă
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Tăiem bucăți baconul
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Tocăm 5 căței de usturoi
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Tocăm pătrunjel
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Tocăm 6-7 frunze de salvie
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    În castronul cu cuscus adaugăm baconul, merele, smochinele, pătrunjelul tocat, cățeii de usturoi, salvia tocată și puțină miere
  10. accessibility.recipes.cookingstep
    Condimentam cu sare, ierburi uscate și ulei de măsline
  11. accessibility.recipes.cookingstep
    Amestecăm bine umplutura cu cuscus
  12. accessibility.recipes.cookingstep
    Umplem curcanul cu umplutura și închidem cu bețe de frigărui
  13. accessibility.recipes.cookingstep
    Punem bucăți de morcov în tavă pe lângă curcan ca să-l fixăm
  14. accessibility.recipes.cookingstep
    Ungem cu unt curcanul, punem sare și ierburi aromate
  15. accessibility.recipes.cookingstep
    Îl băgăm la cuptor pentru 2 ore și jumătate - 3
  16. accessibility.recipes.cookingstep
    Curățăm o ceapă și-o tăiem pe jumătate
  17. accessibility.recipes.cookingstep
    Călim ceapa în uleiul încins
  18. accessibility.recipes.cookingstep
    Curățăm 6-8 morcovi și-i tăiem în jumătăți
  19. accessibility.recipes.cookingstep
    Într-o tigaie, călim morcovii
  20. accessibility.recipes.cookingstep

    După ce se rumenesc un pic, adăugăm curcuma, 2-3 foi de dafin și un praf de condimente arăbești


  21. accessibility.recipes.cookingstep
    Adăugăm usturoiul și imediat apa, sare și piper
  22. accessibility.recipes.cookingstep
    Adăugam și 2-3 felii de unt
  23. accessibility.recipes.cookingstep
    Amestecăm bine, punem capacul și lăsăm la foc mic (mai mic de jumătate din intensitate) timp de 30 de min
  24. accessibility.recipes.cookingstep
    Treptat, puțin câte puțin adăugam apa și vin alb în tava cu curcanul
  25. accessibility.recipes.cookingstep
    Scoatem umplura pe porții și o punem pe farfurie împreună cu bucăți de carne din curcan și sos din legume și din tava