Meniu de Crăciun pentru toata familia


Mod de preparare
20 min
Gata în
70 min
Nivel de dificultate

Categorie
  • Fel principal
Ingrediente pentru
 
Porții

  • 1
    conopidă
  • 200 g
    smochine
  • cotlet de porc, bucată întreagă
  • 1 roată mică
    cașcaval
  • 1 ½ pachet de unt
  • 2
    ouă
  • cimbru
  • ceapă
  • usturoi
  • lapte
  • făină
  • 1 kg
    cartofi
  • morcovi
  • puțin vin
  • pătrunjel verde

Ingrediente

Ingrediente pentru
 
Porții

  • 1
    conopidă
  • 200 g
    smochine
  • cotlet de porc, bucată întreagă
  • 1 roată mică
    cașcaval
  • 1 ½ pachet de unt
  • 2
    ouă
  • cimbru
  • ceapă
  • usturoi
  • lapte
  • făină
  • 1 kg
    cartofi
  • morcovi
  • puțin vin
  • pătrunjel verde

Mod de preparare

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Fierbem conopida în apă cu sare și o înlăturăm de pe foc atunci când încă este puțin tare. Pentru că va sta și la cuptor, nu este nevoie să fie complet gătită de la început
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Legăm carnea cu sfoară, astfel încât să își păstreze o formă frumoasă, rotundă
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Curățăm ceapa și morcovii, apoi tăiem câteva rondele de morcovi
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Așezăm carnea în tavă și condimentăm cu sare și piper
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Curățăm câțiva căței de usturoi
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Adăugăm cimbru
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Punem puțin ulei pe carne
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Așezăm rondelele de morcovi sub carne, usturoi sfărâmat și ceapă tăiată mare
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Adăugăm apă în tavă. Coacem timp de 40 de minute la 180 de grade
  10. accessibility.recipes.cookingstep
    Fierbem cartofii în apă rece cu sare, pentru piure
  11. accessibility.recipes.cookingstep
    Pregătim sosul bechamel. Topim untul și punem puțină făină. Turnăm lapte încet, în timp ce amestecăm cu grijă, să nu se facă cocoloașe
  12. accessibility.recipes.cookingstep
    Condimentăm cu sare și piper
  13. accessibility.recipes.cookingstep
    Adăugăm 2 gălbenușuri de ou, o mână bună de cașcaval afumat ras și amestecăm bine la temperatură scăzută
  14. accessibility.recipes.cookingstep
    Ungem un vas de sticlă termorezinstentă cu unt moale. Punem apoi conopida în vas și apoi turnăm sosul. Radem cașcaval afumat deasupra, din belșug
  15. accessibility.recipes.cookingstep
    Lăsăm la cuptor cam 10 minute
  16. accessibility.recipes.cookingstep
    Curățăm 6 morcovi, pe care îi tăiem jumătăți pe lungime, cu grijă să păstrăm codița verde pe ambele părți
  17. accessibility.recipes.cookingstep
    Punem ulei de măsline într-o tigaie în care apoi așezăm morcovii și punem capac peste
  18. accessibility.recipes.cookingstep
    Când s-au fiert cartofii pentru piure strecurăm apa, pe care o păstrăm deoparte
  19. accessibility.recipes.cookingstep
    Condimentăm cu sare și îi pasăm, adăugăm puțin lapte, amestecăm, apoi lăsăm piureul deoparte
  20. accessibility.recipes.cookingstep
    Întoarcem morcovii în tigaie și îi stropim cu puțin ulei balsamic. Condimentăm cu sare și piper și îi lăsăm la foc mic
  21. accessibility.recipes.cookingstep
    Scoatem conopida din cuptor
  22. accessibility.recipes.cookingstep
    Pregătim sosul din unt, ceapă tocată mărunt și 2-3 smochine. Adăugăm puțin vin
  23. accessibility.recipes.cookingstep
    Scoatem friptura din cuptor și îndepărtăm sfoara. Zeama de la carne o turnăm în sos și lăsăm puțin pe foc, să mai scadă. Mixăm puțin sosul să fie mai cremos
  24. accessibility.recipes.cookingstep
    Scoatem morcovii pe un platou. Zeama de la morcovi o turnăm într-un bol și amestecăm cu mixerul. Mai adăugăm puțin ulei de măsline și oțet balsamic. Turnăm peste morcovi și punem pătrunjel proaspăt deasupra
  25. accessibility.recipes.cookingstep
    Înainte de final, mai amestecăm puțin lapte în piure. Îl scoatem din oală
  26. accessibility.recipes.cookingstep
    Turnăm sosul într-un bol separat
  27. accessibility.recipes.cookingstep
    Tăiem carnea felii și aranjăm pe platou. În mijloc punem legumele din tavă, în afară de usturoi, iar sosul îl turnăm peste carne