Deși sunt obținute cu multă muncă, energie, resurse și pasiune, în România se aruncă anual la gunoi milioane de tone de alimente.
Un moment bun să începem să schimbăm ceva poate fi chiar pe 29 septembrie, de Ziua internațională de conștientizare a risipei alimentare.
Dacă înțelegem de unde vine mâncarea pe care o cumpărăm și câte resurse se consumă pentru obținerea ei, vom învăța să o respectăm mai mult.
Și dacă fiecare dintre noi alege să contribuie la reducerea risipei, atunci chiar putem schimba ceva.
Înainte să aruncăm un fruct, e bine de știut că:
- Atunci când sunt proaspete, fructele sunt tari la atingere.
- Când încep sa se treacă, devin mai moi si au un aspect deshidratat.
- Dacă descoperi un fruct mai moale, îndepărtează acea parte și consumă ce a rămas bun.
- Un caz special sunt bananele. Nu trebuie să le arunci dacă devin puțin moi. Poți sa le pui în blender și să-ți faci un smoothie.
Înainte să cumpărăm legumele pentru o rețetă, e bine de știut că:
- E mereu bine să cumperi doar ce vrei să gătești.
- Dacă nu folosești toate legumele, ai grijă să le păstrezi în frigider
- Stabilește din start ce cantitate de legume ai nevoie. Fă-ți lista de cumparaturi.
Înainte să aruncăm pâinea, e bine de știut că:
- Atunci când începi o pâine, e bine s-o pui la loc în ambalajul original, pe care trebuie să-l strângi bine.
- Dacă pâinea sau produsele de panificație nu au ambalaj, acestea trebuie ferite de mucegai și umiditate
- Învelește pâinea sau produsele de panificație într-un șervețel
Pentru a evita risipa produselor lactate e bine știut că:
- Produsele ar trebui aranjate în frigider in funcție de valabilitate
- Produsele cu valabilitate mai mare pot sta în frigider pe un raft mai jos
- Iaurturile și lactatele ar trebui să stea în partea de sus
- Putem marca cu produsele aflate cu 3 zile înainte de termenul de expirare cu un marker și le putem vedea mai ușor